Jak nakreslit: Klubíčko + video tutoriál

Tento mini-tutorial z online kurzu Fundament je určený mírně pokročilým začátečníkům. Možná Vám připadá klubíčko složité, ale ve skutečnosti je jednodušší než se zdá.

Na klubíčku je skvělé, že si na něm můžete dobře vyzkoušet texturování. To je syntézou všech tří nástrojů kresby – linky, stínu a šrafování. Výborně si na klubíčku též vyzkoušíte, že se vlákno klubíčka chová jako objemový šraf – tím, jak opisuje svým chováním tvar koule, definuje totiž tvar klubka.

Pokud budete vybírat klubíčko pro kreslení podle reálného modelu, volte nějaké světlé, abyste viděli dobře světla a stíny ;).

Tužky + gumy, které používám: začínám 2B, jemné stíny B, tmavé stíny 4B, super jemné stíny a lazury F, guma v tužce a plastická guma modrá Koh-i-Noor na razantní gumování, plastická guma Farber-Castell modrá na zjemňování intenzit ve větších plochách a utupování drobných chyb.

Základní tělesa v klubíčku

Ačkoliv se může zdát, že je klubíčko tvarem taková divná fazole, ve skutečnosti v sobě skrývá jednoduchou a krásnou geometrii. Než se pustíte do kreslení, zamyslete se nad tím, jaké základní tvary klubíčko obsahuje – možná Vám pomůže následující schématické rozkreslení základních těles skrytých v klubíčku.

Pojďme na to!

Tak se pojďte zahřát (a možná i trochu zapotit) u kreslení klubíčka. Přiznávám předem, že na vyjádření toho, jak se mezi sebe jednotlivá vlákna vlny zanořují, se budete potřebovat dost možná obrnit trpělivostí. Ale věřím, že výsledek bude stát za to! Ořežte si tužky, zapněte si třeba nějaký podcast a pusťte se do toho :).

1. Změřte si proporce celku – tj. celková výška vůči celková šířka – a načrtněte si rámec, kde cca se bude Vaše klubíčko odehrávat na papíře.

 

2. Nakreslete od ruky levou “kouli”. Pak přeměřte její proporci vůči celku (vychází jako větší polovina). Úhlovým visováním změřte tečny s pravou “koulí”. Proporčně změřte její velikost a vkreslete středovou osu pro celé klubíčko.

 

3. “Přepásejte” koule válečkem papíru – ten je kolmý na středovou osu a na jeho elipsy funguje perspektiva. Šířku válečku přeměřte proporčně a zkontrolujte úhlopříčkami.

 

4. Rozměřte si styčné body nasazení vláken vlny- nejlépe opět úhlovým visováním.

 

5. Ze styčných bodů si rozvrhněte hlavní členění ploch vláken. Pomáhejte si rovinkami, zaoblíte to posléze.

 

6. Postupně nakreslete vlákna vlny. Pomáhejte si mezifázemi! Vlákna jdou po tvaru a plní tak funkci objemového šrafování.

 

7. Dokreslete vlákna po celém tvaru klubíčka.

 

8. Vždy, když se vlákno zanořuje pod jiný tvar, jeho kontura tmavne a rozšiřuje se – viz práce s linkou s přítlakem. Proto ztmavte všechna místa, kde se vlákna zanořují.

 

9. Jednosměrným 45° šrafem si rozvrhněte světla a stíny, též zatónujte váleček papíru, aby intenzita rozdílů odpovídala barevnosti. Naznačte vržený stín.

 

10. Dolaďte vržený stín a jemné detaily, texturu vláken a etikety. A máte hotovo!

Je libo video-tutoriál?

Pokud Vám pro kreslení vyhovuje spíš video-tutoriál, tak i ten jsem pro Vás připravila. V něm vysvětluji určité souvislosti podrobněji a především Vám může pomoc celý proces shlédnout.

Tutoriál klubíčka je součástí online kurzu Fundament, kde takových tutoriálů najdete mnohem víc :).

Ať už budete kreslit podle obrázků nebo podle videa, klidně se pochlubte svým výsledkem na Instagramu či Facebooku, kde nezapomeňte Výuku kresby zmínit nebo označit #vyukakresby :).

Mějte se kresleně!

Bára Maštrlová