Jak nakreslit: Jablko + video tutoriál

Tento mini-tutorial na kresbu jablka, který najdete v online kurzu Fundament, je určený začátečníkům. Čímž nechci tvrdit, že nakreslit jablko je jednoduché. Je to však přece jen jednodušší než nakreslit třeba portrét.

Na jablku je skvělé, že je to model, který lze sehnat celoročně a pokud ho budete brát vážně a nepodceníte ho, můžete si jeho kreslením osvojit určité principy, které se Vám budou hodit třeba právě u portrétu.

Tužky + gumy, které používám: začínám 2B, jemné stíny B, tmavé stíny 4B, super jemné stíny a lazury F, guma v tužce a plastická guma modrá Koh-i-Noor na razantní gumování, plastická guma Farber-Castell modrá na zjemňování intenzit ve větších plochách a utupování drobných chyb.

Základní tělesa v jablku

Ačkoliv se může zdát, že je jablko jen taková „koule“ se šťopkou a bubákem, je to tvar mnohem složitější! Než se pustíte do kreslení, zamyslete se nad tím, jaké základní tvary jablko obsahuje – možná Vám pomůže následující schématické rozkreslení výsečí základních těles skrytých v jablku.

Pojďme na to!

Nuže, jste-li začátečníci, navrhuji Vám si vyzkoušet následující postup – to proto, abyste se procvičili ve vyjadřování a chápání prostoru tělesa. Konec povídání, nejlepší je stejně praxe. Tak si ořežte tužky, uvařte si třeba čaj a posťte se do toho :).

 

1. Poměřte si výšku vůči šířce jablka (klidně zkuste měřit nejdříve v: š jablka bez šťopky, pak až se šťopkou). Nakreslete si schéma tvaru (tužkou 2B) a středovou osu – mějte na paměti, že jablko je víceméně podle té středové osy souměrné (+/- příroda). Definujte místo, kde tvar jablka mizí v důlku a naznačte šťopku – můžete ho buďto změřit poměrově nebo to zkusit trefit odhadem (za sebe doporučuji navisovat poměrově).

 

2. Nakreslete i to, co není vidět (stále 2B)- místa, odkud vychází šťopka a bubák. Rozčleňte jabko na pomyslné srpečky – ty kreslete celé tak, jak jdou po tvaru jablka. Vytvořte si takto podklad pro svislé objemové šrafy (viz objemové šrafování).

 

3. Srpečky jsou svislé “poledníkové” šrafy, přidejte ještě vodorovné “rovnoběžkové” – mějte na paměti perspektivu elips, tzn. že se elipsy směrem dolů vůči sobě otevírají a také, že nikde nesmíte udělat ostrý roh, jinak narušíte plastické vyznění šrafu. Takto si udělejte pomocnou síť pro objemové šrafování. (jinak i zde stále 2B).

 

4. Zahustěte síť a vyplňte s objemovými šrafy celé jablko – zaprvé, abyste si vykreslovali ruku, zadruhé abyste viděli efekt objemového šrafu v plné síle. Pokud už jste ale pokročilejší kreslíři, tak můžete samozřejmě dělat už rovnou redukci těchto informací podřízenou chování světla a stínu viz následující krok (stále 2B).

 

5. Měkkou tužkou (4B) a gumou (plastickou + v tužce) si „nahrubo“ rozvrhněte světlo a stín, abyste co nejrychleji viděli kontext. Čímž nemyslím, abyste museli chvátat, nýbrž abyste se nezasekli hned teď na detailním prokreslování textury nebo třeba jen kousku jablka, to je totiž leda tak způsob, jak to zkazit a ztratit na tom několik hodin. Proto tuto fázi dělejte svižně!

 

6. Když máte rozvrženo, zjemněte a propracujte šrafování a stínování – kombinujte B, 2B, 4B. A samozřejmě nakreslete vržený stín (B a 2B).

 

7. Pokud si troufnete (a já věřím, že ano), zkuste vyjádřit texturu a prokreslujte tak dlouho, dokud nebudete spokojeni s výsledkem :). Na texturování už používejte mix všech nástrojů (F, B, 2B, 4B, plastická guma K-i-N a Faber-Castell, guma v tužce).

Je libo video-tutoriál?

Pokud Vám pro kreslení vyhovuje spíš video-tutoriál, tak i ten jsem pro Vás připravila. V něm vysvětluji určité souvislosti podrobněji a především Vám může pomoc celý proces shlédnout.

Ať už budete kreslit podle obrázků nebo podle videa, klidně se pochlubte svým výsledkem na Instagramu či Facebooku, kde nezapomeňte Výuku kresby zmínit nebo označit #vyukakresby.

 

V online kurzu Fundament najdete k tomu jablku ještě další čtyři a společně s těmi i hromadu jiného ovoce a zeleniny. Taky ale třeba i klubíčko a jiné předměty, které Vás v kreslení rozvinou :).

 

Mějte se kresleně!

Bára Maštrlová